Dr. Gürbüz Çapan
Sayfa Sonuna GitGeri Git
A- A A+

NEDEN 14 MART TIP BAYRAMI...

14.03.2008, Cumhuriyet

Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlı tıp mektebinin açılışı 14 Mart 1827'dir.

II. Mahmut 'un modernite çalışmalarının biri de tıp fakültesi idi. 1830'da Tercüme bürosu kurar ilk defa. Türklere yönelik yabancı dil eğitimi de Sultan Mahmut'un.. "Elçilerimiz neden Türk değil?" ile başlamış, bu okulun ilk öğrencisi de bildiğiniz meşhur Mithat Paşa 'dır. O güne kadar elçilerimiz Rum, Ermeni ve Yahudi tebaadan seçilirmiş. Zira yabancı dil bilen Türk yokmuş.

Tıbbiye 1839'da Galatasaray'a taşındığı zaman Mektebi Tıbbiye-i Şahane adını aldı ve Fransızca eğitim yapılmaya başlandı. Okulun açılışını 17 Şubat 1839'da Sultan II. Mahmut yaptı.

Tarihin cilvesi olacak ki; II. Mahmut verem hastalığından kurtulamayarak 54 yaşında vefat etti.

Okul, dört yıllıkmış, hekim muavini çıkıyormuş. Sonra bir hekimin yanında ustalaşarak hekim sıfatıyla özel çalışma hakkı ediniyormuş. Sonraları Fransızca eğitim Türkleri yorduğu için, öğrenci sayısı azalmaya başlamış. Nitekim 1867'de Türkçe eğitim yapan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (sivil tıp mektebi) açılmış. 1870'te Askeri Tıbbiye de Türkçeleşmiş.

1894'te Sultan II. Abdülhamit 'in emriyle, Haydarpaşa'daki Tıbbiye binası inşa edilmeye başlanmış. Bu görkemli bina 1903'te tamamlanmış. İki tıbbiye buraya taşınmış. 1909'da Darülfünun Tıp Fakültesi olmuş.

İlk kutlama 1919'da

İlk Tıp Bayramı 14 Mart 1919'da, İngiliz işgali altındaki İstanbul'da tıp öğrencileri tarafından kutlanmış. Bu gösterilere Dr. Fevzi Paşa , Dr. Besim Ömer Paşa , Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ünlü hocaları da destek vermiş.

Darülfünun Tıp Fakültesi'nden Türk aydınlanmasının ve bağımsızlıkçı hareketin sayısız önderleri çıkmış. İttihat Terakki'nin unutulmazları; Dr. Nâzım ve Dr. Bahattin Şakir de bu okuldandır. Sonra da Kuvayı Milliye'nin öncülüğünü yapan sayısız hekim yetişmiştir. Cumhuriyetin kuruluşunda da bir yığın hekim hep bu okuldan çıkmıştır. Anadolu ihtilalinde hekimlerin öncülüğünün yeri hep farklı olmuştur.

Bugün de toplumsal sorunlarda hekimlerimiz hep faziletli davranarak ezilmişlerin hak mücadelesinde, toplumun özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncü rol üstlenmektedirler.

Günümüzde doktorluk zor sanat haline getirildi. Liseden sonra 6 yıl tıp fakültesi okuyorlar, 2 yıl askerlik, 4 yıl mecburi hizmet, 4 - 6 yıl ihtisas, 4 yıl bir uç ihtisas yaptıktan sonra ekmeğe ulaşabilmektedirler. Liseden sonra 18-20 yıl eğitim şartı var.

12 Eylül paşalarının deyimi ile "İki tık tık, bir şık şık ve 1500 lira, oh ne hayat!" denilerek hekimler aşağılanmış, bayağılaştırılmış, öğretim üyesi olmayan yerlerde tıp fakültesi açılarak sayı çoğaltılıp nitelik bozulmuştur.

Şimdiki hükümet de Asya'da oluşan genç Türk cumhuriyetlerinden diploma edinmiş kimselere 'denklik' vererek hekimliği ayaklar altına sermeye çalışıyor.

Artık her şey parayla ölçülmeye başladı. Bütün bu şartlara rağmen, fedakârca çalışan, ciddi bir onur kavgası veren, bu kötü şartlarda halkına hizmeti esirgemeyen bütün hekim arkadaşlarımın bayramını kutluyorum.

II. Mahmut'u rahmetle anıyor, modernite çalışmalarının bir kısmını gün yüzüne çıkardığım için seviniyorum. Başka bir gün II. Mahmut'u yazmak umuduyla sevgili doktor arkadaşlarımın bayramını kutluyorum.


PDF OLARAK İNDİR

Bu İçeriği Beğendiyseniz Beğen Butonuna Tıklayınız!
Bu Haberin Aramalarda İlk Sayfalarda Çıkmasını İstiyorsanız + 1 Butonuna Tıklayınız!

Sayfa Başına GitGeri Git
0 (0)








Lütfen tüm alanları doldurun. Girdiğiniz bilgiler kesinlikle yayınlanmayacak, başka bir amaçla kullanılmayacaktır.

İÇERİK ARA

Aranacak Kelime